keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Kotimme värit
Olen tapettityttö, selvä tapaus. Pidän väreistä ja muodoista, tapettien huoneeseen luomasta tunnelmasta. Kaikissa edellisissä kodeissamme, 1930-luvun kerrostalossa ja rintamamiestalossa, on ollut 1950-1970-luvun tapetit Pihlgren & Ritolasta ja olen ollut tapetteihin tyytyväinen. Uusi talo on kuitenkin uusi talo ja halusin tulevaan kotiimme jotain uutta.
Täysin valkoista kotia en kuitenkaan halunnut, sillä ajatellen, että pelkkä valkoinen seinäpinta luo keskeneräisen vaikutelman ja monet kalusteet tai vaikkapa ikkunan vuorilaudat saattavat näyttää jopa kellertäviltä ihan valkoisen rinnalla. Tärkein syy on kuitenkin se, että pidän väreistä.

Tulevan kotimme olohuonetta ja keittiön seinää sävyttää vihreä sävy, jota metsästin melkein talon perustusten aloittamisesta saakka. Olin päättänyt, että tähän taloon tekisimme seesteisen värimaailman ja jonka päätilojen kalusteita olisi helppo sisustaa . Vihreä väri on yksi lempiväreistäni ja koska talomme flirttaa 1930- ja 1950-luvun funkkiksen kanssa, oli helppo valita väripaletista maanläheisiä sävyjä. Olin katsellut läpi useita aikakauslehtiä ja surfannut ulkomaisten hotellien sivuilla löytääkseni oikean värin, kunnes maalikaupassa käteeni osui Tikkurilan lehti. Täydellinen, lämmin vihreä sävy.

Muiden huoneiden värimaailmaa emme juuri olleet vielä ehtineet miettimään. Kirjastohuoneeseen olin ehtinyt miettiä tapettia, mutta Sisustustalo Kodinonnen Johanna huomautti, että kirjat värikästä tapettia vasten luovat liikaa hälinää huoneeseen ja tekevät tilasta rauhattoman. Johanna ehdotti huoneeseen kaksivärisyyttä, joka nyt näyttää istuvan huoneeseen hyvin. Valkoinen ja vaalea vihreä raikastavat huonetta ja luovat tasapainoa kirjojen eri värisille selkämyksille.

Lapset olivat saaneet valita tapettinsa itse huoneisiinsa. Tytär ihastui Majvillan yksisarvisiin, poika Boråsin lehtitapettiin. Meillä ei ollut muita rajoitteita lasten tapettivalintaan, kuin että mielellään ei hetken muoti-ilmiöitä kuten Frozen tai Ninjago-tapettia, jotka olivat toivomuslistalla ykkösenä. Muuten lapset saivat valita mieleisensä tapettivalikoimasta. Aluksi ajatuksenamme oli tapetoida yksi seinä nk. tehosteseinäksi ja maalata muut valkoisiksi, mutta Johannan kehotuksesta ja ideasta nämäkin huoneet maalattiin kaksiväriseksi. Tässä olisi aluksi vähän nielemistä, sillä ajattelin, että kaksivärinen huone värikkäiden tapettien kanssa olisi liikaa. Johanna kuitenkin perusteli seinien maalausta sillä, että lastenhuoneessa on värikkäitä leluja ja jos ne ovat päin valkoista seinäpintaa, niin ne korostuvat entisestään. Tämän vuoksi tummempi väri on ylhäällä ja vaaleampi alhaalla, antamassa tasapainotusta. Nyt huoneet näyttävät hyvältä ja uskon, että Johannan idea kantaa. Huomatkaa myös huoneiden verhot, jotka Kodinonnen oma ompelimo on tehnyt sopimaan huoneen kaksivärisyyteen!

Vanhempien makuuhuoneen sävy on Johannan valitsema. Alkuperäinen ajatukseni oli laittaa huoneeseen harmaapohjainen tapetti, mutta Johannalla oli selkeä näkemys huoneesta. Tumma ruskea näyttääkin hyvältä pelipöydän ja valkoisten ikkunalistojen ja yöpöytien kanssa ja varmasti myös rauhoittaa nukkumaan.

Alakerran vessan seinään mietimme monenlaista ratkaisua, kunnes TSJ-suunnittelun Tiina ehdotti tapettia ja siihen sinapin keltaista sävyä. WC-tila on melko iso ja tuntui, että se vaati jotain sävyä tai tapettia, joten Tiinan ehdotus sopi hyvin. Tapetti on kivan näköinen ja sopii taloomme hyvin sekä yhteen tumman lattian kanssa.

Sitten vielä valkoiseen ja käytävien sävyyn. Käytäviin ja aulatiloihin olin ajatellut valkoista väriä, sillä ajattelin, että mitään tummaa väriä tai tapettia en haluaisi, mikä söisi luonnonvaloa. Johanna ehdotti seiniin vaalean harmaata sävy, joka äkkiseltään näyttää valkoiselta, mutta jossa on kuitenkin selvä ero. Tällä harmaalla on maalattu eteinen, keittiön ja olohuoneen muut seinät, rappukäytävää, makuuhuoneen muut kuin ruskeat seinät, poikamme huoneen yläosa ja saunan levytetyt seinät.
Huoneiden värit ovat Sisustustalo Kodinonnen Johannan suunnittelemat lukuun ottamatta olohuone/keittiön vihreää K444 ja lasten tapetteja sekä alakerran WC:n tapettia. Kaksivärisyys ja värien sävyt ovat Johannan ideoimat.

Laitan vielä lopuksi mukaan maalisävylistan, jonka on laatinut Kodinonnen Johanna. Kaikissa tiloissa on käytetty Tikkurilan maaleja:

ETEINEN X486 (harmaa)
KEITTIÖ-OLOHUONE K444 vihreä, X486 muut seinät
KIRJASTO-TV-HUONE H444 alaosan vihreä, Y486 yläosa vihreä
RAPPUKÄYTÄVÄ X486 ja Y486
MAKUUHUONE L487 ruskea kaksi seinää, X486 kaksi seinää
POJAN HUONE X486 yläosa, F495 alaosa
TYTÖN HUONE Y422 yläosa, F497 alaosa
SAUNATUPA X486 levytetyt seinät


3 kommenttia:

 1. Kaunis koti ja ihania värejä. Olohuone/ruokailutilassa on senkin päällä pikkuinen taulu, jossa tyttö tai nainen selkäpuolelta, onko tämä mistä hankittu? Se on kaunia. Mielestäni tämän kommentin jo kertaalleen jätin, mutta en sitä enää mistään löytänyt, eli saattaa tulla nyt toistamiseen. :)

  VastaaPoista
 2. Mikä mahtaa olla tuo olkkarin petrolin värinen matto? Mistä sen voisi löytää :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Petrolin värinen matto on Louis De Poorteren mallistoa ja oli esillä meillä Sisustalo Kodinonnen valikoimista. Matto on kyllä kaunis!

   https://www.louisdepoorterestore.com/en/

   https://kodinonni.net/

   Poista

Kivaa, kun kävit ja kiva, jos jätät kommentin!